Tors 31 aug-17

"Vakna, din mamma är här" sa Patric när han väckte mig. Halv tolv!!! Jag och Tove sov som stockar! Mamma var på väg hem till Norge igen, och stannade till här för att umgås lite och säga hej då.
 
Patric hade varit effektiv när vi sov och pojkarna var på förskolan. Jag hann mest bara kliva upp och klä på mig, så var det dags att hämta. När vi ätit mellis for vi in på stan en sväng. Jag trodde Patric skulle slå ner en karl på öppen gata. Leon och Brodde sprang runt på torget och skulle sitta på alla Birger-statyer. Leon sprang framför en karl, kanske 1,5-2 meter framför honom. "Helvetes jävla ungjävel" röt gubbfan. Jag stod en bit ifrån med Brodde och Tove. Jag såg Patric. Han tvärstannade, blev alldeles svart i blicken, vände på klacken och stövlade rakt emot gubbfan och frågade vad faan hans problem var. Gubbfan käftade emot, Patric var flyförbannad, och det var väl ungefär i det läget jag tänkte att nu smäller det. Gubbfan lommade iväg, och sa att han skulle ringa polisen. "Ja gör det du!" ropade Patric efter honom. Gubbjävel, ingen svär åt våra barn! Och ringa polisen, för att ett barn korsar ens väg på ett par meters avstånd? Idiot! Leon var det ingen fara med, och han fick se sin pappa försvara honom. Hade jag inte varit så långt ifrån, och haft Tove sjalad på magen, då hade det kunnat bli cirkus. Bara av att se det på avstånd, och att få höra Patric berätta vad som hände, fick mig att koka och mitt hjärta att rusa.
 
När vi kom hem från stan var det middagsdags. Sedan den vanliga rutinen med nedvarvning, barnprogram och läggdags. Alla tre barn sov vid kvart över nio, Tove somnade sist såklart. Så vi har kvällsfikat ihop, jag och Patric. Sett nån serie och småpratat. Nu sover han med, och jag tar mig mina minuter i tystnad på egen hand. Rabblar långa ramsor av svordomar i mitt huvud över den där gubbjäveln på stan. Ja, jag är förbannad än. Långsint, men det är ju inte obefogat!

Ons 30 aug-17

Pojkarna pussade mig hej då när de cyklade till förskolan med Patric. Jag och Tove låg kvar i sängen och ammade. Hon har mest ammat och sovit idag. Patric har städat och tvättat, jag har rensat ut storlek 50-56 och vikt in 62 i Toves byrå.


När Leon och Brodde kom hem från dagis for de och Patric på affärn. Och ja, jag och Tove var hemma och ammade.

Testade en annan sorts tygblöjor på lillan idag, och nu har jag beställt fler sådana. Vi tog en dusch tillsammans, och även denna gång höll hon på att somna när jag tvättade hennes hår. Så förbaskat sött!

Efter tacomiddagen varvade vi ner. Brodde somnade fort. Leon småpratade med mig när jag ammade Tove. Lugnt och stilla. Sedan la han sig med Patric.

Snart vaknar Tove för ett blöjbyte och lite amning. Sedan är det god natt!

Tis 29 aug-17

Halv tre blev klockan i natt innan jag fick lägga mig. Patric väckte mig imorse. "Vart är barnen?" frågade jag. "På dagis..?" svarade han. Jag hade fått för mig att han började jobba klockan 9, samtidigt som barnen skulle till dagis, och att jag skulle lämna. Men tydligen började han 10. Jag hade tänkt gå till öppna förskolan direkt efter att jag lämnat på dagis, men nu sprack ju tidsplanen. Patric pussade mig hej då och drog till jobbet. Jag bytte på Tove, kastade i mig en macka, satte lillan i sjalen så hon fick amma och så gick vi iväg.


Kom ner till öppna förskolan vid 11. Tove sov stenhårt. Fick mig en kopp te, surrade lite, ammade och vips var klockan halv två. Det regnade ute när vi gick hem. Rastade hunden och hämtade sedan pojkarna.

Jag och barnen var själva ett par timmar innan Patric kom hem. Vi åt mellis och tittade på Shrek. När Patric kom så kom även mamma min. Hon var här nån timme och rådde om barnbarna sina. Sedan åt vi middag och började dona för kvällen.

Brodde vaknade vid 23 och ville till mig. "Sitta i sjalen, mamma" sa han, så jag sjalade upp honom. På magen skulle han sitta. Det är så mysigt att sjala honom på magen igen! Som en lång kram. Han somnade gott med ansiktet inborrat i min hals.

Tove har just vaknat och ammar nu. Får se om hon kan sova sig igenom ett blöjbyte nu då bara, så väntar sömn för min del sedan!

Mån 28 aug-17

Efter frukost stack vi iväg till öppna förskolan. Pojkarna lekte, jag och Patric fick kaffe, Tove sov och ammade. Skönt att få byta miljö en stund!


Hem, lunch, chefa tvättstugan. Mamma och Kotten kom hit ett par timmar. Resten av dagen har varit en smärre cirkus. Leon hittar på hyss han säger att Brodde ska göra, och Brodde lyder minsta vink från storebror. Något som får oss föräldrar att slita vårt hår. Ett par minuter lekte de tillsammans på ett sätt som inte innebar att någon i familjen blev arg, och det är ju alltid nåt. Annars häller de gärna vatten i sängen, hoppar och river ur alla sängkläder, tömmer mjölkmuggar på golvet, kastar kläderna och kutar runt nakna och skriker. Ja, cirkus som sagt.

Middag, nedvarvning, läggdags. Ändå rätt lindrig nattning. Tove somnade hon med nån timme efter bröderna.

Imorrn ska Patric jobba och pojkarna ska få gå till dagis som de tjatat om hela helgen. Jag och Tove ska ta oss en promenad till öppna förskolan som har spädbarnsöppet på tisdagar. Amma i en annan soffa, vardagsspänning!

Sön 27 aug-17

Patric väckte mig strax efter halv åtta. Då var pojkarna vakna och han skulle till jobbet. Så började det...


Det tog knappt tio minuter innan kaoset bröt ut, men jag bröt inte ihop! Lyckades lugna läget så pass att jag kunde ta ett fint syskonkort på alla tre barnen där de var lugna och glada! Det ögonblicket var över på någon minut, men jag levde på det hela dagen.

Tack och lov kom min kära mamma hit efter tre timmar. Utan henne hade jag inte klarat dagen. Sjalarna spelade en stor roll också. Ammade Tove i sjalen samtidigt som jag skar upp och stekte blodpudding. Smidigt! Jag har kört tre diskmaskiner, bakade en sockerkaka till extra gott mellis, hinkat kaffe, hanterat bråk, ammat, la Tove för en tupplur genom att sjala upp och gå ut med hunden. Men att ensam ta mig igenom dagen, det vågar jag inte ens tänka på hur det hade gått. 

Mamma for hem strax innan halv fem. Jag lagade middag och pojkarna hade matkrig... Och en stund efter fem kom Patric hem. Pjuh!

Brodde var trött, han somnade fort i sjalen på min mage när vi dansade. Patric stack iväg och spelade fotbollsmatch, så jag och Leon och Tove varvade ner framför Familjen Rysberg. När vi stängt av bäddade Leon ner sig på soffan. Tove ammade. Jag satte på avslappningsmusik och Leon höll preciiis på att somna när Patric kom hem. Men han låg kvar och somnade fort efter att ha småpratat lite med pappa.

Tove somnade strax efter 22. Patric och jag kvällsfikade och såg en serie. Min efterlängtade dusch fick jag, och nu är det sovdags. Imorrn ska vi ta oss iväg på öppna förskolan som äntligen öppnar för terminen!

Lör 26 aug-17

Lilla Tove är nu redan en hel månad gammal! Min lilljänta, nu går det sådär fort igen!


7.40 gick Patric till jobbet. Här hemma blev det fort cirkus. Stoppade alla barn i bilen och for till byn. Bankade på dörrn hos mamma strax efter halv tio. Moster Kotten var där hon med. Pojkarna lekte och bråkade om vartannat. Tove ammade och sov om vartannat. Och självklart fick både momma och moster rå om na. Mamma ska tömma lägenheten nu, så jag plockade på mig sånt vi behöver hem. Vi lagade lunch, drack kaffe, surrade och vallade barn ända fram till eftermiddagen. Då fyllde jag bilen med ungar och grejer och så stannade vi till hos min pappa som var ensam hemma. Grabbarna hittade på nya lekar, hjälpte till med veden, gullade med hundarna, fick glass med jordgubbar. Och Tove, hon ammade och sov. En stund var hon vaken så moffa fick rå om na. När klockan var halv fem for vi hemöver.

Patric hade kommit hem, och hjälpte till att tömma bilen på barn och saker. Vi åt middag och varvade ner. Leon och Brodde var trötta och kvällen blev lugn, tack och lov. Tove somnade tidigt hon med. Jag har städat upp lite för att slippa kaos imorrn när Patric ska jobba igen. Nu ligger jag och lyssnar på Tove som sover här intill, och ska ta och sova. Fast först måste jag, även om det tar emot, plocka upp dotra en sväng så hon får en ny blöja och lite mat så hon kan sova gott hela natten.

Fre 25 aug-17

Otåliga pojkar cyklade till förskolan. Här hemma har jag och Patric storstädat. Han ska jobba i helgen och ska jag vara ensam med barnen vill jag ha ett rent hem. Tove sov gott i sjalen när jag dammsög.


Från att Patric hämtade pojkarna har det varit full rulle. Leon och Brodde lär hitta på mycket hyss tillsammans framöver. Leon är som en liten Kommandora, och Brodde hänger på alla påhitt. Men på kvällen sa Brodde ifrån, han ville göra nåt annat. Då blev det inte roligt, Leon blev så upprörd. Slagits har de gjort, skrattat, bråkat med oss vuxna, lekt tillsammans. Ja, det går upp och ner hela tiden. Tur Tove är lugn än så länge, hon är en nöjd och glad bäbis som började le mot en här i början av veckan. Hon och Leon tog en massa selfies tillsammans (Leon bestämde såklart), och det blev många söta kort. Jag passar på att njuta av den syskonkärlek pojkarna visar mot Tove, för när hon blir större blir hon garanterat likadan som hennes bröder är nu och då kommer vi ha tre barn som slåss, bråkar och hittar på hyss tillsammans.

Leon och Brodde var sega ikväll. Tove med. Hon nattas ännu. Vi har ammat, sjalat, hon somnade på Patric men vaknade nyss igen för att amma lite till. Men snart så.

Och imorrn klockan 8 börjar Patrix jobbet. Jag tar med mig barnen ut till byn, för här hemma klättrar de på väggarna!

Tors 24 aug-17

Jag vaknade smått chockad imorse. Tove somnade ju vid halv elva igår kväll. Imorse väckte Brodde mig halv sju och Tove sov än! Jag hade inte varit upp och ammat under natten. Hon vaknade till en liten stund senare, ammade och fick ny blöja, och somnade om. Patric och pojkarna cyklade till förskolan.
 
Fick väcka Tove strax innan 10 för vi skulle till BVC. 56,5 cm lång och 4910 gram tung. Lilljäntan blir stor fort! Läkarkontroll var det också, eftersom hon snart är en månad, och den klarade hon helt utan anmärkning. Hon kissade på pottan innan undersökningen började, vilket imponerade på barnläkaren. De borde ju ha en potta på BVC, för det blir ju många olyckor på skötbordet där.
 
Efter lunch blev det en del ärenden. Hämta ullkläder til Tove och en amningströja till mig. Och köpa kaffe. Vi hämtade pojkarna på förskolan och for sedan till svärmor där vi lagade middag och åt tillsammans.
 
Leon, han är rolig han. "Hur mycket är 6 miljoner?" frågade han. "Jaadu, det är mycket det." svarade jag. "Typ två blåbär och 80 hallon?" blev hans följdfråga.
 
Väl hemma igen pep Patric och Leon iväg på Leons fotbollslek. Jag, Brodde och Tove kollade på barnprogram, och så var det dags att toppa Broddes lugg för den började hänga ner i ögonen.
 
När Leon och Patric kom hem fick smågrabbarna ta en dusch. Sedan var det nedvarvning och läggdags. Hyffsat smidigt ikväll ändå. Och Tove somnade vid 22-tiden. Får se nu då hur hon sover. Måste nog väcka henne innan jag lägger mig för åtminstone ett blöjbyte, men de brukar hon sova sig igenom när hon sover så pass hårt.

Ons 23 aug-17

Sovmorgon för mig och Tove, woohoo! Tydligen hade brorsorna haft ett mindre krig här hemma på morgonen, men vi tjejer hade inte vaknat.


Patric, jag och Tove for på stan för att hitta byxor till oss vuxna. Patric kammade noll, jag hittade ett enda par som fick duga. Tove sov i sjalen. Pojkarna fick ringklockor till sina cyklar, och när vi hämtade dem på förskolan ville de bara vara ute och cykla och ringa på klockorna förstås!

Kvällen... Värsta på länge tror jag. Tove ville bara amma. Brodde ville bara sjalas. Leon for runt som ett yrväder och retades. Brodde somnade till slut i min och Toves säng när hon ammade. Patric somnade tillsammans med Leon. Jag sjalade upp Tove och vi gick ut med Kasper på hans kvällsrunda, och hon somnade där i sjalen.

Nu sitter jag alldeles ensam, i lugnet och tystnaden. Fikat lite, och ska snart sova. Men några minuter till, det behöver jag.

Tis 22 aug-17

Imorse vaknade jag som en krokodil. På sämst humör, för lite sömn. När Tove just somnat kom en ledsen Brodde in och hade drömt läskigt om en humla. Han somnade om i Toves babynest, så Tove fick sova på mig. Fick sedan lägga ner Tove på min varma plats, bära Brodde till stora sängen med Patric, lyfta Tove till nestet som Brodde värmt upp. Sedan fick jag sova. Och väcktes för tidigt.


Patric har gjort ärenden idag, jag har ammat. Sålde barnvagnen också, som bara stod ivägen. Brodde åker den ju inte. Han cyklar, går eller åker sjal.

Ammade Tove i sjalen när vi hämtade pojkarna på förskolan. Sedan for vi på Ica Maxi, och även där ammade Tove i sjalen. Hem, laga middag, varva ner.

Leon och Brodde somnade med Patric. Tove somnade i sjalen, och sov sedan i strax över två timmar. Nu vaknade hon precis. Ny blöja och pyjamas är på, och lite amning nu så ska det väl bli god natt för oss med.

Mån 21 aug-17

Idag fick vi äntligen vår diskmaskin lagad! Patric har varit så sur i över tre veckor nu när det tagit sån jäkla tid.


Jag har mest ammat idag. Fick bära Tove i nya sjalen när vi hämtade Leon och Brodde på förskolan i alla fall!

Annara har det inte hänt så mycket här idag. Tvättat har min käre man gjort. Servat mig och barnen. Han är vår hjälte!

Sön 20 aug-17

Jag lät som en krokodil imorse, sååå trött. Leon och Brodde var två små rackarungar hela förmiddagen, Patric slet som ett djur, Tove ammade och försökte sova men stördes av sina bröder. Vi tog en dusch ihop, jag och Tove, med vattensjalen. Så himla mysigt!


När vi ätit lunch for vi till stan, trots att allt gått emot oss hela förmiddagen. Sjalade upp Tove, och hon började amma direkt. Vi gick till torget och mötte upp en drös med folk. Vi skulle gå BB-marschen som hölls i 15 olika städer idag som en protest mot de dåliga förutsättningarna inom förlossningsvården. Här i Östersund var det drygt 200 som gick! Och jättemånga bar sina barn i sjal eller sele, heja Jämtland! Brodde ville åka på min rygg efter att han hoppat i en vattenpöl och blivit blöt. Så jag bar honom i armarna på ryggen hela marschen, och det var inte ens tungt! Det märks att han är ett sjalbarn, för han hjälpte till och hans kropp rörde sig i takt med min. Det var som att vi blev en. Både Leon och Brodde fick såna där kalastutor som de tutade i när vi gick. Det skulle vara fotbollsmatch i stan, ÖFK - AIK, och på uteserveringarna satt det supportrar. "Undrar om alla de ska på matchen?" hörde vi en säga när vi i BB-tåget marscherade förbi.

Efter marschen gick vi till svärmor en stund. Patric och Brodde for och stödhandlade till middagen medans Tove ammade och Leon lekte med farmor.

Väl hemma åt vi middag och varvade ner. Jag fick en ny sjal levererad hem till dörren, tjoho! Pojkarna la sig, Tove somnade, jag och Patric såg vår serie och nu är vi på väg i säng.

Lör 19 aug-17

Ingen sovmorgon. Ösregn större delen av dagen. Rastlösa ungar. Strålande förutsättningar. Patric tog med grabbarna på affärn på förmiddagen, och så for de till sjön och kastade sten på eftermiddagen. Jag och Tove har ägnat oss åt amning och sömn. Sömn för hennes del i varje fall.


Kvällen var inte rolig, med två övertrötta små bråkstakar. Men de somnade ju till slut. Tove sover också just nu.

Imorrn ska hela familjen fara till stan och delta i BB-marschen för förlossningsvården. Sjukt viktig sak, självklart ska vi delta!

Fre 18 aug-17

En regnig dag. Vi tog sovmorgon allihopa. Grabbarna var taggade på dagis.


Jag, Patric och Tove for och handlade inför helgen. Sjalade upp Tove på parkeringen, hon började amma direkt. Kände mig så smidig, och rätt badass, när vi gick runt och handlade och jag hade en ammande bäbis i sjal samtidigt.

Hämtade pojkarna, donade på här hemma. Jag ammade mest under eftermiddagen, pojkarna höll sams och Patric gjorde middag.

Läggdags, nån timmes vuxentid för oss föräldrar. Tove sov på Patric. Och nu ligger alla i sängen och sover. Alla utom mamman som bara njuter av tystnaden och av att kunna höra sina egna tankar.

Tors 17 aug-17

Tillväxtperioden verkar vara färdig nu. Idag har det inte varit tuttmaraton. Drömde massor av mardrömmar i natt dock, så sov uselt ändå.


For och letade amningskläder. Tove sov i ringsjalen. Hittade inget. Däremot såg jag värsta fyndet på loppis. För ynka tjugo kronor kunde man köpa en bävergnagd pinne! Alltså, på riktigt! Hahaha!

Vi hämtade grabbarna på förskolan och for sedan till svärmor som fyllde år idag. Gofika och surr, och lek såklart. Snabbt hem och stoppa i barnen mat. Patric och Leon stack iväg på fotbollsleken Leon är med på, och som nu börjat igen efter sommarn. Jag och Brodde slappade i soffan och fixade inför läggdags medans Tove sov i sjalen.

Jag och Patric har kvällsfikat och sett en serie. Han är på väg i säng nu. Jag med strax, om Tove fortsätter sova när jag lagt ner henne i hennes babynest.

Ons 16 aug-17

Tutta tutta tutta, från morgon till kväll. Leon ville att jag skulle lämna på förskolan idag, men de skulle precis gå och Tove ammade så jag lovade att hämta istället. Det gick han med på, och så skulle han rita en teckning åt mig och Tove idag. Goungen. Brodde sa att han var gosjuk och ville kramas massor innan de cyklade iväg. Mina småpojkar!


Ja dagen har varit som vanligt. Amma. Patric har städat och diskat, då de ännu inte lagat vår diskmaskin som varit trasig i snart tre veckor. Suck.

Sjalade Tove och så gick vi till förskolan. Patric hämtade Leon och jag Brodde. "Maaammaaa! Jag älskar dig!" sa han milt när jag kom in. "Och jag älskar bäbisar, heeej!" sa han lika milt till Tove och gav henne en kram och en puss. Fick en snabb summering av dagen av pedagogerna, sedan klädde jag på Brodde och så mötte vi Patric och Leon på gården, och vi begav oss hemåt.

In och amma för min del. Patric och grabbarna cyklade lite en stund. Den här eftermiddagen och kvällen blev stökigare än igår, men Tove sov hos Patric en stund så jag fick äta middag i lugn och ro tillsammans med grabbarna.

Vid läggdags var det stökigt. Fick till slut sjala Tove på magen och Brodde på ryggen. Vi kämpade länge ikväll, jag och Patric, men till slut sov grabbarna. Tove somnade efter nån timmes amning och är nog på väg att vakna nu igen för ett blöjbyte, ombyte till pyjamas och mer amning.

Tis 15 aug-17

Vi har haft en dag helt utan bråk i stort sett! Så himla härligt! Pojkarn rök ihop lite grann på eftermiddagen, men det var över fort och det enda som blev idag. För oss som haft bråk varje dag en längre period var denna dag helt fantastisk!


Tove har bara ammat idag. En stund sov hon vidare på sängen så jag fick hjälpa Patric att vika tvätt. Sedan sjalade jag upp henne när vi skulle till förskolan, och ammade henne på vägen dit i sjalen. Vilken frihetskänsla! Väl på dagis somnade hon igen. Leon och Brodde ville till parken och Leon träffade ett par kompisar, Brodde cyklade och gungade. Lite drygt en timme var vi ute och det var väldigt skönt för mig som annars sitter fastväxt i soffan.

Kvällen gick bra den med. Inget bråk, inget skrik eller tjorv. Barnen somnade lätt.

Vi sa det till varann ikväll, Patric och jag, att den här dagen ska vi minnas och leva länge på. Den var ett bevis på att vi kan få ha lugna dagar och att barnen faktiskt kan göra annat än bråka med varann. De lekte ju till och med jättefint tillsammans när middagen lagades!

Mån 14 aug-17

Leon och Brodde var taggade på dagis imorse. De hade inte ens tid att säga hej då till mig innan de cyklade iväg med Patric. Tove har suttit fast i bröstet hela dagen. Tillväxtperiod antar jag. Äter, kräks, äter, kräks, äter, kräks.


Vi var till BVC för kontroll. Över 4,4 kg väger hon nu, och 1-2 cm längre. Pottskålen hade vi med oss, då jag inte var så bekväm med att potta henne i handfatet där. Tove gjorde både nummer ett och två när jag pottade henne när vi klätt av henne kläderna och tygblöjan innan hon skulle vägas och mätas. BVC-sköterskan tyckte det var himla häftigt, haha!

Vidare till biblioteket och lånade en bok. Sedan till Ica för att hämta en ny sjal! Äntligen! Det var så länge sedan vi fick en ny sjal nu. Den som kom nu är i kashmir, perfekt i höst! Ja, och som myssjal nu med förstås. Tove tupplurade i den när vi kom hem.

Amma amma amma. Patric städade och tvättade och diskade. Sedan hämtade han pojkarna som inte ville hem. När de väl kom hem ville de inte gå in. Så de lekte ute ett tag, och gjorde sällskap hos grannen.

Sena eftermiddagen och kvällen var stökig. Trötta barn, trötta föräldrar. Men när barnen väl somnat kunde vi slappna av lite. Tove har varit gnällig dock. Lär väl ska vara så ett par dagar till. Hoppas hon låter mig sova i natt. Natten som var, den var inte så jätterolig.

Sön 13 aug-17

Jag vaknade av att Brodde hade tänt alla lampor här hemma. Klev upp, bytte på Tove, kollade sedan klockan. Kvart över tre?! Nähäädu, nu kliver vi inte upp! Tillbaka till sängen, ammade Tove och pysslade om. Brodde. Vid 4-tiden sov barnen igen, kort därefter jag med. Istället klev vi upp vid 9 imorse!


Vi hade en lugn morgon. Sedan kom Patric, Leon och Kasper hem. Då var det full rulle igen.

Jag behövde duscha. Satte Tove i vattensjalen, så hon fick ta sin första dusch. Hon tyckte det var så skönt! Alldeles avslappnad, lugn och sa inte ett pip. När jag tvättade hennes hår somnade hon!

Patric tog med sig pojkarna till lekparken. Sedan till affärn. Jag och lillan ammade.

Ikväll var det stökigt vid läggning. Jag fick sjala Brodde på ryggen. Tove ville amma, så henne sjalade jag på magen. Min första tandem med en liten bäbis, och dessutom ammandes!

Ligger på soffan nu med Tove sovandes på mitt bröst. Kvällsfika och läggdags sen då!

Lör 12 aug-17

Hela familjen tog sovmorgon! Och jag och Tove gick direkt på amning. Sedan tog hon en lång sovstund hos Patric, så jag passade på att städa som en demon. Sjukt skönt!


Svågern kom förbi en sväng efter lunchen. Tove var nöjd i några minuter så han fick rå om henne, men sedan var det potta och tutte hon ville ha.

Vi for till svärmor allihopa. Leon och hon gick till en trädgård och plockade grönsaker. Patric och Brodde for och handlade till middagen. Jag och Tove ammade. Svågern tittade in där han med, och vi åt middag allihopa. Tacos hade Leon bestämt. Och strutglass till efterrätt. Tove varvade mellan farmors, farbrors och pappas famn för sovningen och jag fick känna mig som något annat än en mjölkko en stund.

Jag, Brodde och Tove for hem. Patric, Leon och Kasper skulle sova över. Leon har tjatat efter att sova hos farmor, så nu blev det av. Jag och de två mindre barnen hade myspys med en film och gosaker. Sedan läste jag och Brodde bok när Tove ammade. Efter en god natt-saga i sängen somnade Brodde. Tove har ammat hela kvällen. Nu somnade hon äntligen i sjalen ordentligt. Hon behövde få vila magen en stund efter kvällens amningsmaraton.

Fre 11 aug-17

Vaknade, ammade, Brodde kom. Frukost, kaffe, förskolan för pojkarna. Sedan har jag ammat nästan konstant hela dagen. Fick en dusch på förmiddagen, men annars så.


Tog mig ut i några minuter innan middagen när Tove somnade i sjalen. Jag och Leon surrade med grannen. Sedan in igen, och amma.

Eftermiddagen och kvällen var tuff. Leon bråkade, retades och lyssnade inte. Brodde trotsade, kastade saker och lyssnade inte. Tove var tuttig och onöjd och för första gången hittills förstod jag inte varför hon gnällde. Ända in i det sista var det bråk. När Patric nattade Brodde och jag ammade Tove satt jag och Leon och kollade på barnprogram. Sedan började han vanka runt och hitta på hyss. Jag var trött och orkade inte bråka. Bad honom bara sluta. Han gick runt en stund, sedan stannade han framför mig. Han tittade på mig, utan att röra en min, och sa "Du är sämst, mamma" och fortsatte med att inte röra en min. Hade kunnat börja storböla där och då, fanken vad ont det gjorde. För jag har verkligen känt mig sämst sista tiden. Att barnen säger "dumma mamma" när de är arga, det kan jag ta. Men det här, det kändes helt obefogat, och timingen var ju när jag var som svagast. "Du är sämst, mamma". Nä fy fanken, det var inte kul.

Och ja, sedan pojkarna somnade har jag lagt all min energi (som jag egentligen inte har) åt att försöka klura ut varför Tove var så onöjd. Bröstet ville hon ha men samtidigt inte. Ett besök på pottan löste inte gnället. Magmassage, sjal, hud mot hud, sjunga. Jag testade allt jag kunde komma på. Inget dög. Trött var hon ju, här är det svårt att få ro när bröderna skriker och har sig. Patric fick ta över, jag behövde äta. Han nynnade melodin till den där Popcorn-låten och dansade med hennes händer. Hon blev tyst! Och nu, ja nu sitter vi och ammar. Igen. Men nu är hon nöjd, äntligen. Jag tror hon sover nu, riktigt. Hoppas! Mitt huvud svajar.

Tors 10 aug-17

Dagarna ser ganska likadana ut. Småvaket på nätterna, sällskap av Brodde vid morgonamningen, Leon tar sovmorgon, pojkarna går till förskolan, jag ägnar dagen åt att amma och jaga sömn varje chans jag får, Patric sliter med hemmet.


För första gången sedan Tove föddes kände jag mig fängslad idag. Vi skulle följa med och hämta på förskolan, efter att hon ammat i timmar och precis varit på pottan. Sjalade upp henne och skulle gå ut. Då började hon gnälla efter tutten igen. Fick så snällt sjala ner och sätta mig och amma igen. Där och då kände jag mig less och lite fast. Men det är en så kort period det handlar om, och det är ju inte så illa, men det blev lite av en verklighetscheck för mig. Ännu mer sen när jag hoppades på att kunna vara ute med småpojkarna en stund i solen när de cyklade. Men nä, jag blev sittandes i ett par timmar och ammade. Nåväl, imorrn kanske.

Fick besök efter middagen av en vän som ville prova ett par sjalar. Grabbarna blev superglada och ägnade mycket tid åt att gulla med hennes bäbis och ingen tid åt att lyssna på oss föräldrar. Tove, hon sov sig igenom allt ståhej.

När Patric nattade Brodde läste jag sagor för Leon under tiden jag ammade Tove. Det var en mysig stund, och jag hoppas vi kan göra så fler kvällar!

Efter en sen middag för min del sitter jag nu och ammar, igen. Tove preppar för natten, och under tiden preppar jag barnens garderober inför hösten och vintern med ullkläder.

Ons 9 aug-17

Sov bort förmiddagen efter att ha varit vaken i natt och sedan hunnit mysa med småpojkarna när de vaknade. De var ivriga att få gå till förskolan.


Jag har ammat. Hela dagen i stort sett. Fick finbesök av Karro efter lunch, och hade äran att ha henne här ända tills det började bli dags att varva ner och sova för barnen. Leon la beslag på henne direkt när han kom hem. Brodde passade på att gosa han med. Jag älskar att se hur trygga de är med henne. Brodde frågade innan han la sig vart Karro är. När jag svarade att hon är hemma hos sig sa han "Men åååh, jag älskar ju Karro". Gounge! En bättre gudmor till mina tre barn kunde jag inte önska!

Efter att Patric nattat pojkarna såg vi ett avsnitt av vår serie på Viaplay. Och jag har ammat. Och ammat och ammat. Tove är en riktig tuttgalning minsann! Snart är vi på väg i säng, för att amma några timmar på ett annat ställe än i soffan innan vi somnar.

Tis 8 aug-17

Idag fyller världens bästa vän och gudmor Karro år, hipp hipp hurra! Så många susiga födelsedagar vi firat ihop, tiden innan mina tre älskade ungar kom till världen.


Väcktes av Tove, vi halvslumrade och ammade innan vi väcktes ordentligt av bröderna som kom. Först Brodde som mjukt och försiktigt kröp upp och gosade. Sedan kom Leon uppstudsandes och pojkarna började bråka. Patric kom och tog hand om dem, gav dem frukost och flidde iordning dem för förskolan. Jag och Tove somnade om, vi hade sovit lite på natten.

Ammat hela dagen. Patric har farit runt som en tok och röjt upp. Han är bäst. Jag och Tove hängde med och hämtade på förskolan, hon accepterade att sitta i sjalen utan att börja picka efter bröstet! Vi hade visserligen ammat i flera timmar, så hon var trött och somnade fort. Grabbarna cyklade hem, vi tog det lugnt medans Patric förberedde middagen som tog ett över en timme. Och efter maten var det nedvarvning.

Brodde hämtade en sjal och ville bli nattad. Han somnade på knappt en kvart. Leon satt uppe med oss en stund innan han skulle lägga sig. Tove har spenderat hela kvällen, från att jag la Brodde i sängen, vid bröstet. Nu verkar hon ha somnat och då är det mesh troligt en längre sovperiod nu. Så jag ska passa på att sova jag med!

Mån 7 aug-17

Idag började förskolan för pojkarna igen. Som de längtat! Sedan första dagen på sommarlovet har de tjatat om att få gå till förskolan. Jag och Tove tog sovmorgon, Patric och grabbarna cyklade till förskolan.


Jag har ammat i stort sett hela dagen. Min superhjälte till make har diskat och städat konstant tills han hämtade barnen som hade haft en jättebra dag och inte ville hem. Brodde ville tillbaka när han skulle lägga sig. "Men åååh, jag får aldrig gå till dagis!" klagade han när Patric sa att det var stängt på kvällen. Jag och Leon kollade på lite barnprogram tillsammans när Brodde la sig med Patric, Tove ammade. Och när Brodde somnat la sig Leon med Patric.

Ikväll har jag ammat. Och nu har lillan precis somnat så pass att jag kunde lägga ner henne i sitt babynest bredvid mig på soffan, så jag ska vika iordning lite vikblöjor som tvättades idag. Preppa för morgondagen! Jag föll verkligen hårt för vikblöjor alltså!

Sön 6 aug-17

Jag och Tove tog sovmorgon idag. Det behövde vi! Patric tog henne och skulle byta på henne, blöja och kläder. "Det är borta!" ropade han. Jag frågade såklart vad som var borta. Då la han av ett gällt skrik och köjdes, då satt Toves navelstump på hans tröja, haha! Jag och lillan tog och ammade lite, Patric och pojkarna satte sig och pärlade.


Vi lämnade hemmet innan lunch. Lagade lunch hos svärmor och hämtade Kasper. Sedan for vi vidare till min farmor. Det värmde så i mig att se henne hålla ännu ett barnbarnsbarn! Tove var på gott humör, ammade mest. Grabbarna blev snabbt rastlösa, så farmor gick till lekparken med dem en stund medans Patric var och handlade. Vi var hos henne ett par timmar innan vi for hemåt igen.

Middag, lek, nedvarvning. Brodde har blivit svår på kvällarna också. För hans del tror jag det sitter mycket i att inte vara minst längre. Tove klusterammar på eftermiddagen och kvällen, vilket gör det svårt för mig att hjälpa till. Bäddade ner honom bredvid mig i sängen när jag ammade, men han ville inte riktigt somna. Till slut var det med Patric han somnade. Leon med en stund efter. Han och jag hade lite mystid när Patric la Brodde. Han fick vara stor och hålla i Tove så hon kände sig trygg när jag hämtade amningskudden. Leon var stolt som en tupp!

Kvällen, ja jag har ammat. Och nu ska Patric lägga sig, för mig och Tove fortsätter amningen.

Lör 5 aug-17

Somnade sist, vaknade först. Brodde smög in till oss imorse igen och ville gosa. Leon tog en rejäl sovmorgon, till följd av att han börjat tjorva mycket på kvällarna. Hör ju till åldern, så det är bara att hänga med.


Förmiddagen bestod av att jag tappade huvudet i stort sett. Ååååh vad grabbarna retade gallfeber på mig. Amningsstunderna med Tove var vad som höll mig i schack, en stunds lugn och ro då och då.

Vi for in till stan hela familjen och besökte Piratfestivalen. Det var småkyligt, och mycket folk, så vi var bara där nån timme. Sedan åt vi lunch på stan tillsammans.

Vidare mot Patrics syster som fyllt år. Där fick vi tårta och gofika. Barnen lekte, svärmor kom dit, jag ammade mest. Nickade till i soffan när jag ammade och vaknade till med en grinig nacke. Standard det vid amning för min del.

Hem, middag, nedvarvning. Brodde somnade fort. Leon som sagt ångade på länge. Tove klusterammar inför natten. Jag vill sooova!

Fre 4 aug-17

Än så länge sover vi bra mellan 00-06, jag och Tove. Imorse kom bröderna in och kröp upp hos oss. Jag och Tove ägnade förmiddagen åt amning, grabbarna ägnade sig åt stoj och stim i olika grader.


Efter lunchen hade vi vårt första besök på BVC. Lillan har gått upp bra i vikt och vägde in på nästan 4,1 kg. Nån centimeter på längden har hon ökat. Med några fina spyor fick hon BVC-sköterskan att ytterligare konstatera att mamma producerar mer än nog med mjölk.

På vägen hem hämtade vi paket. En amningskudde och en snuttis som Patric valde. Den är nu tvättad och spenderar all tid vid det bröstet som Tove inte ammar på för stunden. Måste preppas med mammalukt! Sedan for vi till svärmor hela familjen. Leon och Brodde trivs som attan hos henne. De har sina speciella saker de gillar att pyssla med. Bland annat ett måttband. Då ska de gå runt och mäta allt och farmor ska skriva upp måtten i ett block. Och så har de sandlådan och sina sandlådeleksaker. Mängder av smågubbar och dinosaurier har de också. Vi åt pizza till middag, sedan fick barnen en varsin liten skål med ostkrokar. Klockan var väl runt halv sju när vi for hem. Tove, ja hon sov hela tiden.

Lite småtjorv när vi kom hem, minstingen ville bara amma, Patric nattade grabbarna. Och nu är han på väg i säng. Kasper är hos svärmor i helgen, och Tove sover i mina armar. Det är så tyst och stilla, och det känns så konstigt jämfört med allt stoj som är på dagarna.

Tors 3 aug-17

"Hur har ni sovit i natt?" frågade Patric när vi klev upp imorse. Tänk att jag fick svara "Bra" på den frågan, trots att jag samsover med en nyfödd tuttgalning!


Grötfrukost, amning, lek, lunch. Vi for och handlade en sväng hela familjen. Skönt att komma hemifrån en stund. Barnen lekte ute på eftermiddagen, ett par grannar kom och kikade på lillan när vi var på uteplatsen och höll koll på brorsorna.

Annars har jag inte gjort mer än att amma. Smågrabbarna har lekt tillsammans mycket, och bråkat mycket. Än har vi inte kommit in i fungerande rutiner.

Ammar, och har gjort hela kvällen. Ska snart flytta från soffan till sängen, och hoppas att vi får somna för natten inom ett par timmar.

Ons 2 aug-17

Här sitter jag och ammar. Som vanligt numera. En hel vecka gammal har Tove redan hunnit bli, jisses vad fort det går!


Imorse vaknade jag och Tove först efter en natt med bra sömn. Brodde tassade in när vi morgonammade. Sedan väckte vi Patric, och inte förrän kvart i åtta (!!) vaknade Leon.

Ja som väntat har jag mest suttit och ammat idag. Försökte ta mig ut och leka med grabbarna med Tove i sjalen, men hon kände ju mjölklukten och började picka som en hackspett trots att vi ammat i flera timmar. Så det var bara att snällt sätta sig igen och amma.

Efter mellis for vi till svärmor. Så skönt att lämna hemmet en stund. Hon hade köpt en superpraktisk skötbädd så Tove slipper ligga direkt på golvet när hon ska bytas på. Hon är så omtänksam! Vi har kört tygblöja större delen av dagen och det har gått kanon. Börjar känna mig trygg i det nu.

Pojkarna bråkade mest hela kvällen innan de la sig. Rätt påfrestande för oss alla. Brodde somnade med Patric och jag fick natta Leon. Lilla Tove, ja hon är i alla fall otroligt lättsam och nöjd med livet än så länge. Njuter medans det varar!

Tis 1 aug-17

Halv fem imorse fick jag lägga mig. Brodde kom in till mig och Tove vid 3-tiden och skulle sova. Han var vaken en timme och småpratade med mig när Tove ammade. Sedan fick jag bädda ner honom intill och så somnade vi. Som tur var sov jag och Tove bort halva dagen, annars hade jag varit ett vrak idag.


Sol och ösregn om vartannat. Patric och grabbarna var ute och lekte på förmiddagen, och var på affärn, så vi fick sova i lugn och ro. Resten av dagen har jag suttit parkerad i soffan med Tove vid bröstet.

Ikväll ville Brodde somna i sjalen. I samma veva vaknade Tove där hon låg i Patrics armar. Bara ett att göra, sjala upp Brodde på ryggen och amma Tove gåendes. Brodde somnade, Tove blev mätt. Tacka vet jag sjalarna! Patric nattar Leon nu, och jag sitter och tittar på vår fina dotter som sover gott vid ena tutten på mig.

RSS 2.0